13 Kasım 2010 Cumartesi

GIDI GIDI'da ÇEKİMLER DEVAM EDİYOR..


NAZİLLİ SÜMERBANK MARŞI ÇEKİMİ
5 Kasım Cuma günü Nazilli Sümerbank fabrikasının tarihi kantin binasında Gıdı gıdı belgeselinin çekimlerine devam edildi. Aslında haberi hemen sizlerle paylaşmak istedim ama Yasin Ali TÜRKERİ'den gelecek fotoğraflar biraz gecikince yayınlamak bu güne kaldı.

Çekimler için 2002 yılından beri kapalı bulunan fabrika sinema salonu, 8 yıl aradan sonra özel izinle tekrar açıldı.

Yasin Ali TÜRKERİ, Nazilli Sümerbank Marşını,özellikle ilk seslendirildiği salonda çekmek için,yoğun çaba sarfetti.
FOTOĞRAFLARI BÜYÜK GÖRMEK İÇİN ÜZERLERİNE TIKLAYIN
Şef Lütfi SELEK yönetimindeki, Nazilli Belediyesi Türk Sanat Müziği Topluluğu, sahnede yerini aldığında bile en iyi sonucu almak için, ışıkların, mikrofonların konumları tekrar tekrar değiştirildi.
İki kameralı, sinema filmlerinde kullanılan hassas lenslerin, mikrofonların kullanıldığı çekimde Nazilli Sümerbank Marşı 6 kez tekrarlandı. Bu altı tekrar, kameralara takılan lenslerin, kamera açılarının değişmesi ve uzak-yakın planlar için gerekliydi.
.
Biz de böylelikle bu güzel marşı çok güzel icra eden Lütfi hoca ve talebelerinden 6 kere dinlemek şansına sahip olduk. Allahtan sinema salonunun sadece sahne bölümü aydınlıktı da, duygusal ortamda gözlerimizden akan yaşları kimse görmedi

Marş çekiminden sonra, Lütfi hoca ile yakın planda özel röportaja geçildi,Lütfi bey marşın makamı,usulü gibi teknik konularda bilgiler verdikten sonra,zamanın Fabrika müdürü Yaşar KAPTAN'ın Nazilliye atandığında daha valizini bile açmadan nasıl gelip kendisini bulduğunu,sanat sever müdürümüzün fabrikada sanat musikisi korosunun kurulması için gösterdiği gayretleri, ünlü bestekar rahmetli Arif Sami TOKER ve sözleri yazan eşi,Sevim TOKER ile tanışmalarını,müdür köşkünde başlayıp, misafirhanede devam eden gecede sohbetle beraber doğan Nazilli Sümerbank marşının hikayesini anlattı.




Ayrıca Lütfi SELEK hoca,marş'ta geçen "Yaşar hep gönüllerde,hep anılarda" sözlerinin cinaslı olduğunu,bu kelimelerin aynı zamanda müdür Yaşar KAPTAN'a ithafen yazıldığını da ekledi.

Aslında bu çekimin video kaydını da paylaşmak isterdim ama videoyu belgeselde izlemenizin çok daha güzel olacağını, bizim yaşadığımız duygu yoğunluğunu sizlerinde aynı şekilde yaşamanızı istediğim için yapmayacağım.

Yönetmenimize, çekim ekibine ve Nazilli Sümerbank marşını seslendirmek için hiçbir karşılık beklemeden, işlerini bırakıp fabrika salonuna gelen, Lütfi SELEK yönetimindeki, Nazilli Belediyesi Türk Sanat Müziği Topluluğuna ve çekimlerin başarıyla sonuçlanması için hiçbir yardımı esirgemeyen ADÜ. Sümer Kampusu çalışanlarına çok teşekkür ederiz.

Çekim sonrası 1970 li yıllarda,Sümer ortaokulunda öğrenci iken, okul gecesinde,mandolin grubu ve koroda birlikte yer alıp "Nazilli Basmaları Nazilli'de dokunur" türküsünü beraber seslendirdiğimiz,halen ADÜ.de çalışmaya devam eden,eski Sümerbanklı Mustafa ÇAKIR ile yaklaşık 35 yıl sonra aynı sahnede hatıra fotoğrafı çektirdik.
Belgesel çekimlerine ertesi günlerde başka sürpriz, başka detay ve güzelliklerle devam edildi bunları daha sonraki yazılarımda anlatacağım.

İlhan ÖDEN

1 yorum:

  1. 29 Ekim hazırlığı için fabrikayla ilgili program ve müzikleri dinliyorum İlhan Hocam, tüm emeklerinize çok teşekkürler! Saygı ve selamlar; Dilek ERŞAN

    YanıtlaSil