2 Aralık 2010 Perşembe

KAYSERİ SÜMERBANK AÇILIŞ TÖRENİ 1935

Cumhuriyetin ülkemize kazandırdığı en önemli kuruluşlardan biri olan Sümerbank Kayseri fabrikasının açılış töreni (16 Eylül 1935) videosunu paylaşıyorum.Sümerbank Kayseri Bez Fabrikası, Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından kurulmuş ilk fabrikadır. Rusya’dan alınan krediyle ve Ruslar tarafından inşa edilmiştir.

Bu amaçla Kayseri ve Nazilli tekstil fabrikalarını inşa etmek, fabrikalarda kullanılacak makinaları temin etmek ve fabrikalarda çalışacak kişilerin eğitimini sağlamak üzere Rusya'da TURKSTROY devlet firması kurulmuştur,firmanın türk muhatabı SÜMERBANK'tır.

Sümerbank Kayseri Pamuklu Sanayii Müessesesi`nin temeli, 20 Mayıs 1934 günü atılmış,fabrika 16 Eylül 1935 günü işletmeye açılmıştır.

Fabrikanın kapatılması için 9.8.1999 tarihinde karar alınmış. İşletme 2001 yılında tasfiye edilip, Erciyes Üniversitesi`ne devredilmiştir.


Törende,İktisad Vekilimiz Celal BAYAR,Adalet,Sağlık bakanlarımız, Rusya elçilik protokolu, Turkstroy ve Sümerbank üst düzey yöneticileri görülüyor. Ayrıca Kayseri Halk partisi il başkanının, Rusya adına bir mühendisin kısa konuşmaları ve Kayseri'li bir genç kızın yazdığı şiiri okuması görülüyor.

İlhan ÖDEN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder