1 Kasım 2010 Pazartesi

ATATÜRK ve SÜMERBANK (TBMM Müzesi)

FOTOĞRAFLARI GERÇEK BOYUTLARINDA GÖRMEK İÇİN ÜZERLERİNE TIKLAYIN

Türkiye Büyük Millet Meclisinde,Atatürk'e hediye edilen eşyaların sergilendiği müzeden kızım Mediha Öden Akyurt'un çektiği ,Sümerbankla ilgili materyallerin fotoğraflarını paylaşıyorum.

Sümerbankla ilgili materyallerin sergilendiği camekanın üst bölümü

Bu bölümün sağ tarafında Atatürk'ün Nazilli'de Kahve içtiği fincan var.

Aynı bölümün,Atatürk'ün Nazilli'de kullandığı kadehi gösteren görüntüsü.

Camekanın içinde,Nazilli'de dokunan ilk basma,alttaki küçük cam kutu içerisinde ise Sümerbank Gemlik Suni İpek fabrikası açılışında kullanılan makas sergileniyor.




Atatürk'ün Bursa Merinos defterine,aşağıdaki kalemle yazdığı metin.

Camekanın üst bölümünün sol tarafında ise,Atatürk'ün,Bursa Merinos fabrikasını açılışında,bu fotoğrafın üstündeki metni yazdığı dolma kalem sergileniyor.

Atatürk'e hediye edilen eşyalar arasında,önceki yazılarımızdan birine konu olan Nazilli halkının Sümerbank Nazilli Basma Fabrikası açılışı için 18 ayar altından yaptırıp Atatürk'e takdim ettiği anahtarı göremedik. Müzede başka hediye anahtarlar olmasına rağmen Nazilli anahtarının olmamasını yadırgadık. Anahtarın akıbeti konusunda henüz hiç bir gelişme yok.Yetkililerin bu konuya eğilip bizleri bilgilendirmelerini bekliyoruz.

İlhan ÖDEN


5 yorum:

  1. İlhan bey, sizin gibi bir babanın ancak böyle bir kızı olabilirdi. Duyarlılığı konusunda.Fotoğraflar için kızınıza, paylaştığınız için size teşekkür ederim.Nihal Erbakan

    YanıtlaSil
  2. Biz de size,güzel sözleriniz için teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil
  3. halaoglu işin hakkını vermişsin yine medişte katkıda bulunmuş tabi onada teşekkür etmek lazım bravo medişime bravo halaogluma

    YanıtlaSil
  4. Sağol Sedat.
    Mediha çok güzel fotoğraflar çekmiş.Elde güzel fotoğraflar olunca bana da sadece gerekli açıklamalarla destekleyip bu güzel emanetleri şimdilik,yerinde görme şansı bulamayanlar için sunmak kaldı.Umarım,önce burada görüp,fırsat buldukları zaman ziyaret eder diğer eşyalarıda yerinde görürler.Selamlar..

    YanıtlaSil
  5. Bende yeni gördüm seninle gurur duyoruz Kutlar başarıların dam olsun

    YanıtlaSil