9 Aralık 2020 Çarşamba

SANAYİ MUSİKİSİNİN ORKESTRASI

ESKİ DOKUMA SALONU

Atatürk'ün fabrikamızı açış töreninden bahsederken, Atatürk salona girince fabrika müdürümüz Fazlı Turga'nın el işaretiyle hazırda bekleyen dokumacıların aynı anda bütün tezgâhları çalıştırmasıyla ortaya çıkan gök gürültüsü gibi sese, Atatürk'ün  "İşte bu sanayinin musikisi" yanıtı hep anlatılır. Bugün sizlere işte bu musikiyi oluşturan orkestrayı kısaca anlatmak istiyorum. 

 Bu salonda 950 dokuma tezgâhı vardı. Günde 24 saat, haftada 6 gün durmaksızın çalışırlardı. Hepsi aynı anda çalıştığında müthiş bir gürültü oluşurdu. Bu ses herhangi bir değerle ölçülemeyecek kadar şiddetliydi. Salonda çalışanları yutar ses ile sessizliği ayırt edemeyecek kadar içine çekerdi.

 Makinalar çalışırken ipliklerin kopmaması için ortam 40 dereceye ısıtılır, nemlendirilirdi. Bu salonda çalışanlar için dışarıdaki hava durumu, mevsimler ve gece-gündüz kavramlarının anlamı yoktu.

 Ne tepedeki fıskiyelerden havaya püsküren su zerrecikleri, ne sıcaklık, ne gürültü, ne de yeraltından salona yayılan yüksek gerilimli elektrik kablolarının oluşturduğu manyetik alan, salondaki üretim yarışını durdurmaya yeterdi.

 Yüzlerce işçi daha çok üretmek, dolayısıyla daha fazla kazanmak için bazen yemeğini bile salonda yiyerek bu sonsuz yarışı sürdürürdü.

 Bu salonda kazanılan ekmek parasının her kuruşu helal, akıtılan alın terinin her damlası zemzem suyu kadar kutsal ve temizdi.

Belgeler, kayıtlar fabrikaya ilk girişte dokumada başlayıp fırsatını bulup başka kısımlara geçenleri, zor şartlara dayanamayıp çıkış yapanları yazıyor, gösteriyor. 

Bende bu salonda birkaç yıl çalıştım. Rahmetli babam 33 yıl çalışmış. Bizden önceki nesil usta, dokumacı ve masuracıların çoğu çalışma hayatlarının hemen hepsini bu salonda geçirmiş. Bu vesileyle aramızdan ayrılan postabaşı, komple, ekip ve ayar ustası, dokumacı, masuracı, revizyoncu, çözgücü, nakliyeci, silici, patlakçı, yağcı tüm dokuma çalışanı vefat etmiş büyüklerimizi saygıyla yâd edelim. Yattıkları yerler nur, mekânları cennet olsun...  Sevgiyle kalın. İlhan Öden

 


2 yorum:

  1. Sümerbankçı kardeşim. Merhaba..Ben Ordu'dan Naim Güney ..Yerel Tarih üzerine araştırmacı yazarım. Bir araştırmamız için sizden yardım talep ediyorum. Ordu Sümerbank Soya Yağı fabrikası 12 Haziran 1965’te açılışı yapılarak üretime başlamıştır. Bu fabrikanın eski 1965 öncesi inşaat aşamaları ve işletme sırasında çekilmiş fotoğrafları sizde mevcut mudur? Veya Sümerbank'ın fotoğraflarından oluşan bir arşiv sitesi varmıdır? Bu konuda desteğinize ihtiyacımız var. yardımlarınızı bekliyorum. selamlar email adresim: hnguney@dsi.gov.tr

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef kardeşim. Sümerbank’a bizden başka sahip çıkan yok. Bende Kendi imkanlarınla bir arşiv oluşturmaya çalışıyorum. Ordu Yağ fabrikasıyla ilgili pek bir şey yok. İleride ulaşırsam iletmeye çalışırım. Başarılar,selamlar.

      Sil