11 Kasım 2019 Pazartesi

Adamlar her şeyi düşünmüş abi ...

Köşe yazılarında Nazilli Basma fabrikasını anlatan yazarlar,fabrikamızın açılış yıllarında örneklerine az rastlanan özelliklerini  sayarken fabrika salonundaki piyanodan da hayretle bahsederler. 
Fotoğraftaki kız Aysen Yüceoral fabrikanın piyanosuyla

Bugünkü yazımızın konusu da işte bu piyano. Piyano hala fabrikada, eski müdür lokalinde duruyor. Uzmanlarının değerlendirmesine göre durumu pek iyi değil,tekrar kullanılması zor görünüyor. 

Bizim jenerasyon Sümerbank çocukları fabrika orkestrasına yetişemedik,aklımız ermeye başladığı günlerde orkestra ve fabrika bandosu çoktan dağıtılmıştı. Piyano hala balo salonunun köşesinde vişne rengi bir yünlü kumaşla örtülü duruyordu. Bazen örtüyü kaldırır tuşlarına basardık, öğrendiğimiz basit okul şarkılarını piyano ile çalmaya çalışırdık.

Bugün elime geçen bir belge yetişemediğimiz dönemlerde fabrika piyanosundan Ankara konservatuvarına uzanan bir yolculuğu anlatıyor.Nazilli Sümerbank çalışanlarından baş ressam Hamdi Berdi'nin kızı Betigül Berdi yazmış.
1944 yılının Nisan ayında yazılmış...
Öykünün sonunu bilmiyorum ama 1944 şartlarında Nazilli'den küçük bir kızın konservatuvar   piyano bölümüne gidebilmesinin yolunu açan bir fabrika piyanosunu vurgulamak istiyorum.


Ve tabi ki o piyanoyu Nazilli'ye getirme vizyonuna sahip aklı da vurgulamak...
Bazı dar kafalar için bunlar önemsiz şeyler olabilir ama benim gibi düşünenlere göre "Adamlar her şeyi yapmış abi ya..." Sağlıcakla kalın.... 
İlhan Öden

3 yorum:

  1. Yıl 1944. 2. Dünya Savaşı sonrası. Kendi ayakları üzerinde durmaya çalışan, yoktan var olmuş bir ülke.İlk okulu bitirmiş, konservatuarda okumak isteyen bir çocuk. Bu ne güzel bir hikaye. Yitip giden bir Sümerbank.
    Ne mutlu ki biz de Sümerbanklı bir aileyiz.Ne mutlu ki o güzel günleri, komşuluğu, dostluğu, saygı ve sevgiyi yaşadım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke Sümerbank’ın başlangıç felsefesini devam ettirebilseydik. Bugün ülkemiz çok farklı bir konumda olurdu. Teşekkürler.

      Sil
  2. Merhabalar İlhan bey tesadüfen Blogunuzu gördüm. Bahsi geçen Küçük kız Betigül Abla (Berdi) Amcamın kızıdır. Bu detayı bilmiyordum. Konservatuara demedi sanırım ama bir ara Emir Radyosunda Tango söylediğini biliyorum. Sonra evlendi. Halen İzmirde yaşamakta. Nazilli Sümerbank Halk evi /tiyatro topluluğu bir çok temsil veriyor. Yengem Şerife Berdi de o tiyatro'da görev alıyor. Bugünlerle mukayese edildlğinde insan şaşıp kalıyor. Blogunuz ve emeğiniz için teşekkürler.

    YanıtlaSil