1 Ekim 2010 Cuma

NAZİLLİ ANAHTARINI İSTİYOR.

VİDEO

Bilindiği gibi Nazili Etnografya müzesi açıldı.Nazilli'lilerin bağışladıkları ve belediyemizin katkılarıyla gelecek nesillere Nazilli'yi anlatacak eserlerden oluşan güzel bir müze hazırlandı.
Müzede Nazilli'yi ülkemize ve dünyaya tanıtan Nazilli Basmalarının sergilendiği özel bir oda oluşturuldu. Kuşkusuz odada sergilenen tarihi materyallerin hepsi çok değerli ama bu odada asıl bulunması gerektiğini düşündüğüm manevi bakımdan çok değerli başka bir Atatürk hatırası var.

Altın anahtar.
Evet 9 ekim 1937 günü Nazilli'ye gelip Sümerbank Basma Fabrikasının açılışında Nazillililer tarafından 22 ayar altından hazırlanıp kırmızı kurdele ile süslenip,tepsi içerisinde Atatürk'e sunulan,Sümerbank arması şeklindeki altın anahtar.
Atatürk'ün,Mensucat işletmesinin kapısını "uğurlu olsun" dileğiyle açıp,"Altın milletin hazinesinde durmalıdır" diyerek Celal Bayar'ın mendil cebine koyduğu anahtar.
Bu anahtar nerededir,nasıl muhafaza edilmiştir yada akıbeti nedir bilmiyorum ama Atatürk'ten kalan bulaşık tabakların, sigara izmaritlerinin,garsona verdiği bahşiş liraların bile saklandığı dönemde,bu anahtarın akıbetin bilmek zor olmasa gerek.
Elbette ki bunu araştırmak benim görevim değil.Ben kendimce önemli bulduğum bu Ata mirasının müzemize çok önemli bir katkı yapacağını düşünerek hatırlatma vazifemi yapıp yetkililerden bu anahtarı bulup Nazilli Etnografya müzesine kazandırmalarını istiyorum.
Görevi,Nazilli'yi yönetenlere bırakıp, önemli tarihçilerimizin bu altın anahtarı anlattıkları kitaplardan yaptığım alıntıları paylaşıyorum.
İlhan ÖDEN
-----------------oOo-------------------
Elimize verilen planlara göre ilk kısmın önüne geldik. Atatürk kırmızı kurdele ile bağlanmış, sarı madenden Sümerbank harfleri ile yapılmış bir anahtar ile kapıyı açtı. Herkes içeri girdi. Dışarıdaki hava sıcaklığı, bu binada teknik gelişmenin seyrine uyularak, yerini serinliğe vermişti.

Kaynak: Atatürk Hakkında Hatıralar ve Belgeler, Afet İnan, 5. Baskıya Hazırlayan Arı İnan, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları 2007, ISBN: 978-9944-88-140-1. Sayfa: 230-233

Son açtığı fabrika 9 Ekim 1937’de Nazilli Tekstil Kombinası idi.Çevre halkı, zamanlardır özlemini çektikleri fabrikanın, Atatürk eliyle açılacağını öğrenince, yirmi iki ayar altın anahtar yaptırmışlardı. Koskocaman anahtar…

Yanında Başvekil Celal Bayar vardı, anahtarla kapıyı “ Hayırlı uğurlu olsun…” dileğiyle açtı, üzerinde bırakmadı, Celal Bayar’ın mendil cebine yerleştirdi:
- “Altın, milletin hazinesinde durur…” dedi.

Kaynak: Atatürk’ün Son Günleri, Cemal Kutay, 3. Baskı Ekim 2005, İklim Yayıncılık, ISBN: 975-988-847-5. Sayfa: 66

Altın Anahtar

Anlatan Tevfik Rüştü Aras:

Nazilli'de açılışta Atatürk'e verilmek üzere bir altın anahtar hazırlanır. Atatürk, anahtarı kilide sokar, 'uğurlu olsun' diyerek fabrikayı açar. Ancak anahtarı kendisinde tutmaz, Başbakan Celal Bayar'a verir ve şöyle der: 'Bu altın anahtar, milletin hazinesinde durmalıdır'

Soyak, c.II, s.747, 748


Anıtkabir'deki Atatürk'ün özel eşyaları ve hediyelerin sergilendiği müzede benzer altın anahtarlar var. Nazilli halkının hediyesi anahtarında en az onlar kadar manevi değeri var bu nedenle kaybolmuş olamaz.

2 yorum:

  1. Nazilli ve Sümerbank'la ilgili bilgileri sayfanızda okurken;muhteşem ney dinletisi...Kutluyorum İlhan Bey hemşehriniz olmaktan gurur duyorum.Nefesinize ve gönlünüze sağlık.Selam ve sevgiler.
    Arzu Baydur Sarıyer

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim Arzu hanım bende sizler gibi Atatürkçü,cumhuriyetçi,İlerici,Sümerbank çocuklarıyla ortak anıları paylaşmaktan onur duyuyuyorum.Selamlar.

    YanıtlaSil