1 Mayıs 2009 Cuma

NAZİLLİ SÜMERBANK HASTANESİ

İlk hastane binası

Hastane personeli,ilk hastane kapısı önünde
(orjinal boyutta görmek için fotoğraf üzerine tıklayın)


SÜMERBANK HASTANESİ

Sümerbank hastanesi fabrikanın kuruluşuyla birlikte faaliyetine başlamış,Nazilli'de henüz başka hastane olmaması sebebiyle bölgede salgın halinde görülen sıtma hastalığıyla mücadelede çok önemli görevler üstlenmiştir.

Hastanenin ilk binası sonradan müdüriyet binası olarak kullanılan fabrika içindeki ana binadır. Binanın sığınak bölümüne inildiğinde hastane günlerinden kalma bölümlerin hala aynı şekilde durduğu görülebilir.

Hastanede ameliyathane, röntgen cihazı,diş,kadın hastalıkları,dahiliye ve diğer poliklinikler,eczane ve laboratuar mevcuttu 40 yatak kapasiteli hastane hizmetine bu binada devam etmiş,Sosyal sigortalar kurumunun kuruluşuyla fabrika bünyesindeki faaliyeti sona ermiştir.

Hastane 1958 yılında fabrika lojmanlarının "U Apartmanlar" ismiyle anılan bölümünün güney binasına taşınarak 50 yataklı SSK. hastanesi olarak 1968 yılına kadar hizmete devam etmiş,
daha sonra devlet karayolu kenarındaki yeni yapılan SSK hastanesi binasına taşınarak Nazilli halkına hizmet etmiş,SSK hastanelerinin sağlık bakanlığına devredilmesiyle 82. yıl devlet hastanesi olarak isim değişikliğine gidilmiştir.

Hastanenin SSK 'a devriyle fabrika sağlık defterini kapatmamış hastaneye 3o metre uzaklıkta olmasına rağmen kendi bünyesinde sağlık personeli bulundurarak acil durumlarda müdahale , tansiy0n,enjeksiyon,aşılama kampanyalarına devam etmiştir.Fabrika kapanıncaya kadar bazen tek bazen iki anlaşmalı hekimle sağlık hizmetine devam edilmiştir.

Bunlardan ayrı Sümerbank Genel Müdürlüğüne ait gezici mobil röntgen aracıyla periyodik olarak Türkiye’deki tüm Sümerbank personelinin göğüs hastalıkları kontrolü yapılmıştır.Kontroller personelin çalışma kartlarına işaret konularak sıkı bir şekilde takip edilmiş.Hastalık başlangıcı saptanan personelin hastane sevkleri yapılıp.Tedavileri takip edilmiştir.

Fabrikanın boyahane ,basmahane gibi kimyevi maddeler kullanılan ve dökümhane gibi zehirli ve havası kirli olan bölümlerinde çalışan personele her gün ayran veya süt verilerek o günlerin şartlarında personeli korunmaya gayret edilmiştir.

Görüldüğü gibi Sümerbank sağlık konusunda Nazilli'ye ve çalışanlarına elinden geleni esirgemeden yapmış.Özellikle sıtma ile mücadelede cumhuriyetin uzanan sağlık eli olarak hastalığı Nazilli gündeminden silmeyi başarmıştır..


İlhan ÖDEN

9 yorum:

  1. İşte o bahsettiğiniz hastanenin Eczane olan yerinde oturan bir Sümerbank ailesi. Yani bizler. Paylaşımınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. İlk hastane binası dediğiniz yer fabrikanın içindeki İşletme binası değil mi? Ben oranın hastane olduğunu bilmiyordum.

    YanıtlaSil
  3. Evet,bina 1958-1968 yılları arası hastane olarak kullanıldıktan sonra yeni yapılan binaya taşınınca lojman olarak kullanılmak üzere tadil edildi.Söylediğinize göre bu binaya ilk taşınan ailelerdensiniz.
    İlk hastane binası fabrika içindeki müdüriyet binası bu binada işletme muhasebesi servisinde
    5 yıl çalıştım.Bodrumu arşiv olarak kullanıyorduk,hastane günlerinden kalan bölümleri gördüm.

    YanıtlaSil
  4. Bu siteyi yaptığınız için size nasıl teşekkür edeceğimi bilemiyorum. Sümerbank'ın kapanmasına benden başka üzülen insanlar da olduğunu gördüm. Sümer Ortaokulunda iken her yıl Ekim Ayında Fabrikanın bahçesinde Atatürk'ün Nazilli'ye gelişini ve Sümerbank Basma Fabrikasının açılışını kutlar ve anardık. Ben o hastanede doğmuşum
    17 Mayıs 1963 Coşkun ARIKAN

    YanıtlaSil
  5. Bende de enjeksiyon ve pansuman anıları var ))
    Her gün okula gitmek için önünden geçerken sanki yakalayıp iğne yapacaklar gibi korkarak geçerdim. Bloğumdaki diğer yazılarımda da kendinizden bir çok şey bulacaksınız.Ara sıra sayfamı ziyaret ederseniz sevinirim.Selamlar.

    YanıtlaSil
  6. annemin cocukluguna ait tum hatiralari sumerbank fabrika bahcesi,havuzlari,restauranti,bahceleri gidigidi,arkadaslari,..her gun okuldan cikip fabrka bahcesinde arkadaslariyla oynarmis.aksamlari havuz kenarinda dondurma yer eglenirlermis...fabrika kapandigindan beri terkedilmis haldeydi universite olanakadar..gittik gorduk..yine terkedilmis halde sanki.mudur lojmanlari bombos sanki hersey 1960lardan kalma gibi..gitmisler aynen oyle duruyor sanki..hem iyi hem kotu..iyi tarafi oylece duruyorlar en azindan isci lojmanlari gibi yikilmadilar..koyu tarafi o guzelim yerleri degerlendiremiyorlar.neden universiteye verdiler orayi ki? milli servet olan o fabrika korunmali oysaki..bir suru foto cektim ..bir yerlere yazi yazdim fotolari gonderdim.hic sonuc gelmedi.ne uzucu.annemin anlattiklarini gozumu kapayip hayal ediyorum.siyah papyonlu garsonlar,yemek yiyen mudurler muhendisler,orda olan dugunler,tenis oynayanlar,calisanlarin esleri cocuklari,lojmanlar..cok guzelmis.ozamanlar orda yasam cok kaliteliymis.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef durum özetlediğiniz gibi. En azından bazı şeyleri kurtarmak ve bir Nazilli Sümerbank müzesi oluşturmak çabasındayız inşallah başarırız.

      Sil
  7. Ben ordaki hastanede çalışan alladdin Yalçın arıyorum elimdeki bilgiye gore bakırkoydeki sumerbank fabrikasının içindeki hastanede gorevliymiş yardımcı olursan cok sevinirim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu hastane Nazilli Sümerbank hastanesi. Bana ilhanoden@gmail.com adresinden ulaşır elinizdeki bilgileri verirseniz Bakırköy Sümerbank çalışanı arkadaşlara sorarım. Gerekirse onlarla iletişim kurmanızı sağlarım. Selamlar.

      Sil