21 Nisan 2015 Salı

YİNE BİR İLK,YİNE BİR SÜMERBANK'LI.

2008 yılından beri sizlere bu sayfalarda Nazilli Basma fabrikasının,Sümerbank'ın bilinmeyen özelliklerini, anlatıyorum. Bu yazımda yine bir ilk'i bilmeyenlerle paylaşacağım ama bu ilk Nazilli basma fabrikasının değil,bir Nazilli Sümerbanklının ilk'i. 

 
Yukarıda fotoğrafını gördüğünüz rahmetli Remzi Tokat,Nazilli Sümerbank fabrikasının sosyal hizmetler şeflerinden biridir, Nazilli Sümerbank fabrikasının sosyal hayatında,Nazilli Sümerspor yönetimlerinde ve Kuşadası Sümerbank kampının yerleşik düzene geçmeden önceki dönemlerindeki önemli hizmetleriyle iz bırakmış bir Sümerbanklıdır.

FOTOĞRAFLARI BÜYÜTMEK İÇİN ÜZERİNE TIKLAYIN
 Başarısını paylaşacağım Sema Tokat,Remzi beyin kızıdır. Nazilli basma fabrikasının ilk kuşak "Sümerbank Çocuklarından" biridir ve Türkiye'nin "ilk bayan futbol hakemidir"

"Türkiye'nin ilk kadın hakemi Sema Tokat, yanında yardımcıları ile koşarak sahaya böyle çıktı. Seyirciler sahada bir kadın görünce gözlerine inanmakta zorluk çektiler.En büyük meziyeti otoritesi idi.Orta hakemin bir kadın oluşu seyircileri pek ilgilendirmişti. Afyon bölgesinden Sema Tokat Türkiye'de futbol maçı yöneten ilk kadın hakem sıfatını kazanırken maçı çok dikkatli ve ciddi bir şekilde idare etmiş ve en ufak hatayı gözünden kaçırmamıştır. Birçok erkek hakeme taş çıkartacak kadar otoriter olan Sema Tokat kararlarında isabet ve çabukluğuyla dikkatleri üzerine çekmiştir."
Hayat Dergisinin Sema Tokat haberi.
Ünlü spor yazarı Halit Kıvanç'ın Sema Tokat ile yaptığı ropörtaj.


Sema Tokat Ünsal'ı kısaca tanıtalım
Sema Tokat Ünsal,tam bir Sümerbank çocuğudur  doğum tarihi,Nazilli basma fabrikasının açıldığı gün olan 9 Ekim günüdür (1945). Eğitimine Nazilli Sümer ilkokulunda başladı.Sırasıyla Nazilli  ortaokulu, İstanbul Çamlıca Kız Lisesi, İzmir Eğitim Enstitüsünü bitirdi. İlk tayin yeri olan Afyon Lisesine Edebiyat öğretmeni olarak atandı ,o sırada branş öğretmeni olmadığı için Beden Eğitimi derslerinede girdi. 1966-1967 ders yılında okulunun kız öğrencilerini 19 Mayıs törenlerine o hazırladı. Nazilli kaymakamı iken tanıdığı zamanın Afyon valisi Ahmet Balkan’ın desteğiyle Nazillide başlayan sportif çalışmalarına devam etti. Afyon’da açılan futbol hakem kursuna katıldı ve kurs sonunda yapılan sınavda başarılı olup hakemlik lisansını aldı.
Futbol federasyon başkanı ve Sema Tokat maçtan önce
En önemli maçı zamanın Federasyon başkanı Sayın Orhan Şeref Apak'ın da izlediği Fuar Şehirleri Kupası maçı Göztepe-Voyvadina maçı öncesi oynanan Altay-Göztepe Genç Takımlarının maçıydı. O maç Türkiyede bayan hakem tarafından yönetilen ilk resmi maçtı.1969 yılında Ankara’ya atanmasıyla. Hakemlik kariyerine ailevi sebeplerden dolayı bırakıncaya kadar Ankarada devam etti. 
Hakem Sema Tokat Bir maç öncesi seremonide.
Bir Nazilli Sümerbank çocuğu ve mensubu olarak başka bir Sümerbank çocuğunun başarısını gururla paylaşıyorum. Sevgiyle kalın. İlhan ÖDEN

5 yorum:

  1. Gurur duydum.Ben Istanbul Camlica Kiz Lisesi mezunuyum ve Egeliyim.Aslen Usakliyiz. Ne mutlu bizlere böyle güzel seyler katabilmisiz cumhuriyete. Cok tesekkürler Ilhan Bey emekleriniz icin.

    YanıtlaSil
  2. Gurur duydum.Ben Ist Camlica Kiz Lisesi mezunuyum ve Egeliyim. Allen Usakliyiz. Cumhuriyete ve degerlerine güzel katkilarindan dolayi bu nesle minnettariz. Emeklerinize saglik Ilhan Bey cok tesekkürler

    YanıtlaSil
  3. Ben ilkokul 1 SINIFTA iken Sema abla 4 sınıfta okuyordu. Bayramlarda, okul flaması, yada ŞANLI bayrağımızı taşıyan, babası Remzi amca kopyası, kapı gibi bir yapıya sahipti.

    YanıtlaSil
  4. Kendisini tanımaktan onur duyduğum bir şahıs ... duruşu , insanlığı tartışılmaz bir kişilikti.Sema hn 12.10.2022 tarihinde vefat etmiştir. Sevenlerine ve yakınlarına baş sağlığı diliyorum.Mekanı cennet olsun.

    YanıtlaSil
  5. Sema abla ilkokul 4 sınıfa gider iken, ben 1 sınıfta idim. İri vücut yapısı ile, dikkat çekerdi.Milli bayram ve törenlerde, ön önde şanlı bayrağımızı taşırdı.Rahmetli Babası, Remzi bey amcada, fabrikamızın tüm sosyal faaliyetlerinin, pilanlayıcısı, ve takip edeni idi, Cennet mekanı olsun.

    YanıtlaSil