7 Nisan 2014 Pazartesi

Masal masal matitas...

Ve tanrı İnsanları uzun ömürlü olsun diye Nazilli'yi yarattı.
Sonra da uzun ömürlü insanları sıtmadan genç yaşta gebertmek için sivrisinekleri gönderdi...

Nazilli basma fabrikası 1937 yılında Atatürk tarafından açıldı. Fabrikanın 50 yataklı tam teşekküllü hastanesi vardı. Fabrika hastanesi Nazilli'de açılan ilk hastaneydi ve bölgede sıtma hastalığının kökünü kazıdı. Nazilli insanlarını genç yaşta ölmekten kurtardı.

Şimdilerde Nazilli insanları uzun ömürlü diye reklam yapanlar ne yazık ki Nazilli Basma fabrikasını çok çabuk unuttular.

Heredot milattan önce 400 yıllarında yaşadı. O yıllarda Yunanlılar henüz çok tanrılı dinlere inanıyorlardı. Hz. İsa peygamber henüz doğmamıştı. Yine o yıllarda Nazilli henüz kurulmamıştı.Eğer kurulu bir yerleşim birimi varsa da adı Nazilli değildi.

Zaten tanrı şehirlerle uğraşmaz ,şehirleri insanlar kurar. 

Heredot'a ait olduğu söylenen bu söze 2009 yılından önce hiç bir ciddi kaynakta raslanmıyor. Belli ki Nazilli'nin reklamı olsun diye sivri akıllı biri tarafından uydurulmuş.

Evet...
Nazilli insanı uzun yaşıyor bunda da en büyük pay Nazilli insanına 1937 yılında Avrupa standartlarında sağlık,eğitim, spor, beslenme ve yaşam kalitesi getiren fabrikanındır.

Nazilli halkı uzun yaşıyorsa bunu önce Allaha sonra da fabrikayı Nazilli'ye yapanlara borçludur. Konuyu açıklarken, Nazilli basma fabrikasının katkılarından bahsetmeyenler vefasızdır.

"Ne yaptın,ne ettin bunu da Sümerbank'a bağladın" diye düşünenleri.Basma Fabrikasının  yaşama etkilerinin henüz görülmediği yıllardaki Nazilli halkı ölüm yaşı ortalamalarına  bakmayı öneriyorum. Muhabbetle kalın .  İlhan ÖDEN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder