9 Şubat 2013 Cumartesi

Nazilli Basmaları Nazilli'de Dokunur.

Ahmet KAYA (Müzik Öğretmeni)


Bu sözlerle başlayan türküyü Nazilli'liler bilir, Bu türkü 1960-70 yılları arasında Nazilli de görev yapan yukarıda fotoğrafını paylaştığım müzik öğretmenimiz  Ahmet Kaya tarafından "Mendilimin ucuna sakız bağladım" adlı, Urla türküsünün ezgisi üzerine yukardaki sözler yazılarak uyarlanmıştır.

Türkü uzun yıllar okul gecelerinde ,öğrenci korolarının değişmez eseri olarak söylendi.Bende Sümer İlkokul ve ortaokulunda okurken iki kere okul gecesinde bu şekliyle türküyü seslendiren mandolin gruplarında yer aldım. Sümer ilkokulu ve Nazilli Sümerbank basma fabrikası sahnesinde bu türküyü çaldım , söyledim.O zamanlar koro Nazilli basmaları türküsüne başladığında bütün salon türküye eşlik eder,türkünün yarattığı coşkuyla koro çok büyük alkış alırdı.Bu sebeple genellikle final parçası olarak seçilir , istek olurca tekrarlanırdı.

Ahmet Kaya,hizmetleri ve "Nazilli Basmaları Nazilli'de dokunur" türküsüyle Nazilli Sümerbanklıların gönlünde özel bir yer edinmişti.Nazilli Sümerbank salonunda düzenlenen gecelere onur konuğu olarak camiadan biri gibi davet edilirdi.
BÜYÜTMEK İÇİN FOTOĞRAFA TIKLAYINIZ
   Ahmet KAYA    (Ok ile gösterilen kişi)

O yıllarda Ahmet Kaya,Nazilli'nin en gözde müzik öğretmeniydi. Aslında Nazilli Öğretmen okulunun kadrolu öğretmeni olmasına rağmen, değişik okulların mandolin kurslarında ve başka okulların müzik derslerine de girerdi.Nazillide pek çok çocuğa müziği sevdirmesi,müziği meslek olarak seçmelerine öncülük etmesi en önemli özelliğiydi.Başta Dokuz Eylül Üniversitesi hocalarından. Kontrabas virtiözü  Prof. Tahir Sümer olmak üzere,pekçok Nazilli 'li müzik öğretmeni ve müzisyende Ahmet Kaya'nın emeği vardır.

Aradan yıllar geçti türkü Nazilli türküsü gibi benimsendi.Beni yakından tanıyanlar bilir bloğumu hazırlamaya başladığım ilk günlerden beri bu türkünün peşindeyim .Nazilli Sümerbank grubundaki tüm öğretmenlerimize, müzikle ilgilenen Sümerbanklıların neredeyse hepsine mesajlar yazdım.Dün'e kadar istediğimi gerçekleştirememiştim.

Nihayet dün İbrahim Bilgenoğlu hocamın kaydını dinleyince, hemen kendisine mesaj yazdım.Sağ olsun isteğimi kırmadı bu video kaydını arşivimize kazandırdı.

Bu güne kadar aldığım "Nazilli Basmaları türküsü var mı?" benzeri pek çok mesaja hep olumsuz yanıtlar veriyordum. İbrahim Bilgenoğlu hocam ve eşi Yüksel hanım sayesinde bundan sonra  türküyü merak eden blog takipçilerimize olumsuz yanıtlar vermek yerine videomuzu sunacağız.

İbrahim Bilgenoğlu hocamızın babası.
Beni asıl sevindiren arşivimizde mutlaka olması gereken  bu video kaydını bir  Nazilli Sümerbank çocuğu ve eşinin yorumlamış olması., Sümerbanklılara da böylesi yakışırdı.

VİDEO
Yüksel & İbrahim BİLGENOĞLU

İbrahim Bilgenoğlu hocamız ve eşine "Nazilli Basmaları Nazilli de dokunur" türküsünü samimi , başarılı yorumları ve özellikle bu kaydı arşivimize kazandırdıkları için Nazilli Sümerbank camiası adına çok  teşekkür ederim. Sevgiyle kalın.  İlhan ÖDEN