13 Nisan 2014 Pazar

Orada söyleyemedim,burada söylüyorum.

Dün gece Nazilli Halk Eğitim Merkezi Türk sanat müziği kulübü korosunun,belediye tiyatro salonundaki konserindeydik. Konserde herşey güzeldi,salon tıklım tıklım doluydu pekçok kişi ayakta izledi,bazıları da yer bulamayıp geri dönmek zorunda kaldı.

Konsere konuk olarak katılan bestekar Sayın Selim Öztaş  ve eşi TRT. ses sanatçısı sayın Neşe Öztaş okudukları birbirinden güzel eserlerle konsere renk kattılar.
 
Bestekar Selim Öztaş

Konser devam ederken bir ara bestekar Selim Öztaş,Nazillideki musiki severlere böyle küçük bir salonun yetmediği,şehrin gürültüsüz,sakin ve ulaşımının kolay olduğu bir yere herkesin takım elbiseyle ,simokinle geleceği  güzel ve büyük bir kültür merkezinin yapılması gerektiğini söyledi ve salondaki konuklara "Nazilli'yi yönetenlere söyleyin " diye tembih etti...

Elimde mikrofon olmadığı ve salonun en arkalarında olduğum için dilimin ucuna kadar gelen sözleri orada söyleyemedim. Burada söylüyorum.

Sayın Selim Öztaş Nazillide böyle etkinlikler için yapılmış çok güzel bir kültür merkezi var.Hem de henüz, Aydın da, Denizli de böyle bir merkez  yok iken ta... 1937 yılında yapılmış.
Neresi mi?


FOTOĞRAFI BÜYÜTMEK İÇİN ÜZERİNE TIKLAYIN.
Nazilli Basma Fabrikası sinema salonı

İşte burası
Şehir gürültüsünden uzak karşısında yüzlerce araç için park yeri olan,yüksek tavanlı yanlarda gerektiğinde kolayca açılabilen 10 kadar çift kanatlı kapısı olan izleyicilerin merdiven çıkmadan dar koltuklar arasından geçerken birbirini rahatsız etmeyeceği, hemen sahne yanında kulis yapımına uygun ilave odaları olan geçmişte böyle etkinliklerde başarıyla kullanılmış,üstelik tarihi özelliklere sahip
çok güzel bir salon.

Tam 12 senedir kapalı

Allah korusun, yangın ya da başka bir olayda insanların birbirini ezerek çıkmaya çalışacağı dar kapılı, merdivenli üstelik ilave sandalyelerle yürüme olanağı bile bırakılmayacak şekilde kapasitesinin iki katı seyirci ile doldurulan Nazilli belediyesinin mini tiyatro salonuna göre çok daha güvenli...

Ve salonun arkasında yine geçmişte yaz aylarında konserler, güzellik yarışmaları gibi etkinliklerde sık sık kullanılmış  fabrika bahçesi.

Bu iki mekan küçük masraflarla Nazilli halkına tekrar kapılarını açabilir. Aydın Büyük Şehir ve Nazilli belediyesi imkanlarıyla buraları yeniden kazanmak çok zor olmasa gerek...

Bestekar Selim Öztaş, "Nazilliyi yönetenlere söyleyin" dedi. Ben görevimi yapıp Sayın Özlem Çerçioğlu ve Haluk Alıcık'a buradan söylüyorum...
Muhabbetle kalın. İlhan ÖDEN.

7 Nisan 2014 Pazartesi

Masal masal matitas...

Ve tanrı İnsanları uzun ömürlü olsun diye Nazilli'yi yarattı.
Sonra da uzun ömürlü insanları sıtmadan genç yaşta gebertmek için sivrisinekleri gönderdi...

Nazilli basma fabrikası 1937 yılında Atatürk tarafından açıldı. Fabrikanın 50 yataklı tam teşekküllü hastanesi vardı. Fabrika hastanesi Nazilli'de açılan ilk hastaneydi ve bölgede sıtma hastalığının kökünü kazıdı. Nazilli insanlarını genç yaşta ölmekten kurtardı.

Şimdilerde Nazilli insanları uzun ömürlü diye reklam yapanlar ne yazık ki Nazilli Basma fabrikasını çok çabuk unuttular.

Heredot milattan önce 400 yıllarında yaşadı. O yıllarda Yunanlılar henüz çok tanrılı dinlere inanıyorlardı. Hz. İsa peygamber henüz doğmamıştı. Yine o yıllarda Nazilli henüz kurulmamıştı.Eğer kurulu bir yerleşim birimi varsa da adı Nazilli değildi.

Zaten tanrı şehirlerle uğraşmaz ,şehirleri insanlar kurar. 

Heredot'a ait olduğu söylenen bu söze 2009 yılından önce hiç bir ciddi kaynakta raslanmıyor. Belli ki Nazilli'nin reklamı olsun diye sivri akıllı biri tarafından uydurulmuş.

Evet...
Nazilli insanı uzun yaşıyor bunda da en büyük pay Nazilli insanına 1937 yılında Avrupa standartlarında sağlık,eğitim, spor, beslenme ve yaşam kalitesi getiren fabrikanındır.

Nazilli halkı uzun yaşıyorsa bunu önce Allaha sonra da fabrikayı Nazilli'ye yapanlara borçludur. Konuyu açıklarken, Nazilli basma fabrikasının katkılarından bahsetmeyenler vefasızdır.

"Ne yaptın,ne ettin bunu da Sümerbank'a bağladın" diye düşünenleri.Basma Fabrikasının  yaşama etkilerinin henüz görülmediği yıllardaki Nazilli halkı ölüm yaşı ortalamalarına  bakmayı öneriyorum. Muhabbetle kalın .  İlhan ÖDEN