14 Temmuz 2013 Pazar

80. Kuruluş Yılında SÜMERBANK'sız TÜRKİYE

Geçtiğimiz 11 Temmuz Sümerbank'ın 80 'inci kuruluş yıl dönümüydü.Yeni kurulan cumhuriyetin sanayileşme sürecinde büyük görevler üstlenen,ülkenin ihtiyaç duyduğu her alanda hizmet verecek,istihdam ve kalkınma sağlayacak yatırımlar yapan Sümerbank  "Sanayide Devlet" politikasını en güzel şekilde uygulayarak Türk sanayisinin kurulmasında en önemli görevleri başarıyla yerne getirdi.Osmanlı döneminden kalma dört işletmeyle başlayan süreçte,yurt çapında elliden fazla fabrika ,yüzlerce banka şubesi ve beşyüzden fazla mağaza ile ülkenin  en ücra köşelerine ulaşıp açtığı eğitim kurumları, kurslar,spor kulüpleri,sinema, tiyatro ve hastane gibi kurumlarla sosyal hayatın gelişmesine katkı yaptı.
Bu süreç 24 Ocak kararları olarak bilinen ve Dışa açılma-Serbest piyasa ekonomisine geçiş liberal politikaları benimseyen siyasetçilerin iktidar oldukları döneme kadar başarıyla devam etti,kasıtlı yanlış politikalarla zarar ettirilip kapatılmalarına zemin hazırlamak amacıyla özellikle görevlendirilen yöneticilerin çabalarıyla istenen sonuc sağlandı.

Peki, Sümerbank neden kapatılmak isteniyordu?
Sümerbank,banka-üretim ve satış üçgeniyle her dalda lider güçlü bir kurumdu.Bankasıyla finansman sağlıyor. Fabrikalarında ürettiği sağlam ve kaliteli ürünleri yurt sathına yayılmış mağazalarında halka aracısız ve kredili satışlarla ulaştırıyordu.

Bu şartlarda özel sektörün Sümerbank karşısında başarı şansı yoktu.Üstelik aracısız bir sistem olduğu için haksız kazanç elde eden alıp-satıcılar,nakliyeciler gibi sistemden nemalanan gruplarında barınmasına fırsat vermiyordu.


Öte yandan,Türkiye pazarı büyük dünya şirketlerinin ağzını sulandırıyordu. Sözde Ermeni soykırımı,Kıbrıs ve Avrupa birliğine alma kozlarını kullanarak baskı altına aldıkları Türk politikacılarını İMF,Dünya bankası gibi kurumlardan kredi kullandırıp  giderek daha çok borçlandırarak her istediklerini kolayca yaptırdılar.

Bu baskılar sonucunda "özelleştirme" denilen aslında birkaç çok karlı kurum dışında pekçok kamu kuruluşunun yok olmasıyla sonuçlanan sürece girildi.Özel sektör ve dünya şirketlerinin önünün açılması sağlandı.

Bugün ülkemiz birkaç büyük yerli holdingin ve dünya kapitalist sermayesinin işgali ve sömürgesi konumundadır. Üretimsiz,ihracatının 4-5 katı ithalat yapan,Limanlarını, bankalarını, petrol işletmelerini,dereleri,madenleri kısaca para eden her şeyini sata sata  idare eden bir duruma geldi.
 
İMF ye borcumuz bitmiş ama başka kurumlara,ülkelere olan dış borcumuz rekor seviyede...
Borç miktarı arttıkça daha çok dışa bağımlı hale geliyoruz. Yabancılar daha çok iç işlerimize karışıyor.Suriye konusu, demokratik açılım konusu gibi hayati konularda ulusça istemediğimiz şeyleri zorla yapmak zorunda kalıyoruz.

Kişisel bazda da durum pek farklı değil hemen hepimizin bankalara borçları var,kredi kartı kullanımı ve tüketim teşvik ediliyor hepimiz hergün biraz daha borçlanıyor,biraz daha bağımlı hale geliyoruz.
 
Sümerbank bitti,küçük işletmeler bitti,bakkal,tüccar ve eczacıları zor günler bekliyor.Artık  herşey büyük mağazalarda ,AVM lerde satılacak.Paralar kapital sahiplerinde toplanacak.Paralar toplandıkça güçlenen kapitalistler kendilerine hizmet edecek,zorluk çıkarmıyacak politikacıları seçtirmek için sistemi zorlayacaklar.

Aşağıya iki tablo koydum birinci tabloda 1981 yılı itibariyle ülke çapındaki elli civarında çok dalda üretim yapan Sümerbank Fabrikaları gösteriliyor.

İkinci Tabloda ise pirinçten,gaz yağına kadar vatandaşın ihtiyacı olan herşeyi rahatça ve uygun fiyata satın alabildiği yurt geneline yayılmış 500 civarı mağazanın gösterildiği tablo var.
  KAPATILAN SÜMERBANK FABRİKALARI

  KAPATILAN SÜMERBANK MAĞAZALARI
  FOTOĞRAFLARI BÜYÜTMEK İÇİN ÜZERİNE TIKLAYIN

Şimdi bu fabrikalar ve mağazalar yok.Bunların boşalttığı alanların kimler tarafından doldurulduğunu, mağaza zincirlerinin sahiplerini siz benden daha iyi biliyorsunuz.Eskiden devletin kasasına giden ya da yatırıma dönüşen paraların şimdi kimlerin cebine gittiği de malum.
 

Açılışından 80 yıl sonra Sümerbank'ı anarken ,kuruluşuna vesile olan başta büyük Atatürk ve arkadaşları olmak üzere Sümerbank camiasına hizmet etmiş,emek vermiş herkesi saygıyla yad ederim. Sevgiyle kalın.. İlhan ÖDEN